سیاست روز

تحلیل و بررسی مسائل مهم جهان و ایران

سیاست روز

تحلیل و بررسی مسائل مهم جهان و ایران

اوباما به اشتباه دولتش در پیش‌بینی اوضاع جهانی اعتراف کرد

فلسطین الیوم:
اوباما به اشتباه دولتش در پیش‌بینی اوضاع جهانی اعتراف کرد

خبرگزاری فارس: یک تحلیلگر عرب در بررسی مصاحبه اوباما با روزنامه تایم نوشت: رئیس جمهور آمریکا به اشتباه بزرگ دولتش در پیش بینی و برآورد اوضاع جهانی و منطقه‌ای از جمله مسئله فلسطین اعتراف کرده است.

به گزارش فارس پایگاه اطلاع رسانی "وکاله فلسطین الیوم " در مقاله‌ای به قلم "منیر شفیق " تحلیلگر معروف عرب به بررسی مصاحبه باراک اوباما رئیس جمهور این کشور با روزنامه آمریکایی "تایم " در 21 ژانویه 2010 پرداخته است. اوباما در این مصاحبه از تجارب شخصی‌ خود و همچنین "جورج میچل " فرستاده ویژه‌اش به خاورمیانه در برخورد با مسئله فلسطین سخن گفته و اذعان کرده است که دولتش در پیش بینی و برآورد اوضاع جهانی و منطقه‌ای از جمله مسئله فلسطین دچار اشتباه بزرگ گردیده است.

منیر شفیق در این‌باره می‌نویسد: اوباما بی‌پرده از "نزاع میان فلسطینی‌ها و صهیونیست‌ها " می‌گوید و تاکید می‌کند یافتن راه حل برای این نزاع مسئله بسیار دشواری است، همچنین اوباما درباره ناکامی طرح میچل این‌گونه می‌گوید: "من تصور می‌کنم در برآورد توانمندی‌هایمان جهت راضی کردن دو طرف به بیراهه رفته‌ایم و اوضاع آنگونه که تصور می‌شد، نیست ".
شفیق در ادامه می‌افزاید، این سخنان اوباما به ما اجازه می‌دهد به نتایجی شگفت‌انگیزی پیرامون دولت آمریکا و کارشناسان و صاحبنظران و مراکز تحقیقاتی این کشور دست یابیم:
این تحلیلگر عرب اولین نتیجه بدست آمده از سخنان اوباما را اعتراف به ناکامی کامل طرح میچل دانسته و می‌افزاید: سال گذشته جورج میچل فرستاده ویژه آمریکا به منطقه طرحی را ارائه داد و با وجود صرف وقت و تلاش بسیار باز نتوانست جایی برای اجرای آن در منطقه بیابد و از این حیث میچل شکست بزرگی متحمل شد و پس از شکست این طرح بود که "نتانیاهو " طرح خود را ارائه کرد و خواستار اجرایی شدن آن گردید. همین امر موجب تضعیف موضع و جایگاه "محمود عباس " رئیس تشکیلات شد، بگونه‌ای که وی از ناامیدی خود از دولت اوباما و امکان عدم شرکت در انتخابات آینده سخن گفت.
شفیق با اشاره به این موضوع که طرح میچل حاصل تامل و تفکر دو ساله بزرگترین کارشناسان آمریکایی است، تاکید می‌کند که این طرح به سرعت نشان داد آنها چگونه در برآورد موضع نتانیاهو و کابینه‌اش پیرامون مسئله توقف کامل شهرک سازی در ازای عادی سازی روابط با کشورهای عربی و ایجاد زمینه‌های مذاکرات سازشی که منجر به "راه حل 2 دولت " شود اشتباه کرده‌اند، همچنین آشکار شد که سیاست نتانیاهو در این‌باره توقف جزئی شهرک سازی در کرانه باختری، اتمام طرح‌های نیمه تمام و عدم سازش کامل و توسعه شهرک‌ سازی در قدس بزرگ است که 20 درصد کرانه باختری را تشکیل می‌دهد.

* اوباما در برآورد توانمندی‌هایشان در تحت فشار قرار دادن نتانیاهو مرتکب اشتباه بزرگی شدند.

شفیق با اشاره به این نکته که تمام دولتمردان آمریکایی و کارشناسان و صاحبنظران این کشور و مراکز تحقیقاتی آن به ویژه وزارت خارجه و کاخ سفید به خوبی با شخصیت نتانیاهو و مواضع و دیدگاه‌هایش آشنایی کامل دارند،‌ این سوالاتی را مطرح می‌کند که چرا آنها در برآورد موضع و دیدگاه نتانیاهو چنین اشتباه فاحشی را مرتکب ‌شدند؟ و اگر تمام مراکز و شخصیت‌های فوق الذکر در برآورد موضع نتانیاهو راه را به بیراهه رفتند، چرا در برآورد توانایی و آمادگی دولت خود جهت فشار آوردن بر نتانیاهو و قانع ساختن وی مجددا دچار اشتباه ‌شدند؟
وی سپس با اشاره به عقب‌ نشینی آمریکا از طرح خود می‌نویسد: این امر موجب از بین رفتن صداقت این کشور و ناامیدی کسانی مانند محمود عباس شده که روی این طرح حساب کرده و تمام تلاش خود را بکار بسته بودند تا شرایط اجرای آن را فراهم سازند و بی‌شک در این میان میچل اعتبار و آبروی خود را که با موفقیت در حل مسئله ایرلند بدست آورده بود،‌ از دست خواهد داد.
شفیق می‌افزاید: درست است که برخی می‌گویند اوباما در این‌باره مبالغه کرده است و روزنه‌های امید کاملا بسته نشده‌ است، اما باید واقعیت را پذیرفت که آمریکا در بسیاری از پیش بینی‌هایش اشتباه کرده است واین نشان دهنده شرایط سختی است که دولت آمریکا در حال حاضر با آن مواجه است.
هیچ کس در این موضوع شک و تردید ندارد که مراکز تحقیقاتی و پژوهشی آمریکا طی جنگ سرد و پیش‌بینی اتفاقاتی که طی این دوره روی خواهد داد، چه نقشی ایفا کردند، بالطبع این موضوع تصمیم‌گیرندگان و دولتمردان وقت آمریکا را نیز شامل می‌شد، اما بعدها و پس از به قدرت رسیدن "بیل کلینتون " و "جورج دبلیو بوش " آشکار شد میزان درستی این پیش بینی‌ها به میزان قابل توجهی کاهش یافته است تا جایی که ملاحظه می‌کنیم در دوره زمامداری اوباما این اشتباهات به اوج خود رسیده است.
شفیق یکی از مهمترین دلایل این امر را نداشتن برداشتی صحیح و واقع بینانه از تغییر موازنه قوا پس از فروپاشی اتحاد شوروی و مرحله پس از جنگ سرد دانسته و در این باره می‌نویسد: به عنوان مثال به جای آنکه کارشناسان آمریکایی به این نکته توجه داشته باشند که قدرت آمریکا پس از جنگ سرد رو به ضعف و افول گذاشته است این شبهه را در میان مردم آمریکا بوجود آوردند که آمریکا پس از فروپاشی شوروی تبدیل به تنها ابرقدرت جهان شده است و پس از این به انجام هر کاری تواناست و بر اساس همین برداشت به بررسی مسائل و قضایای جهان پرداختند.

* پس از فروپاشی شوروی آمریکا روزبه‌روز ضعیف‌تر شده است

این تحلیلگر معروف عرب تاکید می‌کند که برآورد نادرست از میزان نیروها و توانایی‌های آمریکا باعث شد تا کارشناسان و صاحبنظران این کشور راه را به اشتباه بروند. این اشتباهات تمام حوزه‌ها حتی اقتصاد را نیز فرا گرفته است که از نمونه‌های آن می‌توان به ارائه طرح جهانی شدن اقتصاد و مشکلاتی که گریبانگیر این طرح شده است و یا اشتباه در مقابله با مسائل و قضایای منطقه‌ای اشاره کرد. به همین دلیل نباید گفت سخنان اوباما مبالغه و گزافه گویی است، واقعیت امر این است که از زمان فروپاشی اتحاد شوروی تا کنون آمریکا هر روز بیش از پیش ضعیف‌تر می‌شود،‌ چون زمانی که جهان دو قطبی بود آمریکا می‌توانست در کنار اتحاد شوروی سابق نظام جهانی را ضبط و ربط کند و اگر در این میان اشتباهی روی می‌داد، هریک از دو طرف با ورود به عرصه مانع عمیق‌تر شدن خلاء و اشتباه می‌شدند، اما از وقتی آمریکا یکه تاز عرصه جهانی شد، لغزشهایش هم افزایش یافت و هنوز دولتمردان آمریکایی این واقعیت را درنیافته‌اند که رسیدگی به مسائل و قضایای جهانی خارج از توان و قدرت آنهاست.
شفیق در ادامه مقاله خود می‌نویسد: دقیقا به همین دلیل است که آشوب و هرج و مرج سراسر جهان را فراگرفته و هر کشوری هر آنچه بخواهد و صلاح بداند انجام می‌دهد و در میان به جای این که آمریکا پیشرفت کند، کشورهایی مانند چین و روسیه پای به عرصه گذاشتند تا گوی سبقت را از آمریکا بربایند و این جدای از کشورهایی مانند هند و برزیل و ترکیه است که در عرصه اقتصاد حتی موفق‌تر از آمریکا نشان دادند، همچنین یکی دیگر از نتایج یکه تازی احمقانه آمریکا در جهان را باید در ضربات وارده به رژیم صهیونیستی توسط مقاومت لبنان و فلسطین و گرفتاری آمریکا در عراق ملاحظه کرد.
شفیق در ادامه این چنین نتیجه می‌گیرد: با وجود این تحولات باز هم میزان آگاهی و هوشیاری سیاستمداران و کارشناسان آمریکایی تغییر نکرده تا آنها در پیش‌بینی‌های خود تجدید نظر کرده و اعتراف کنند که آمریکای کنونی آمریکای زمان جنگ سرد نیست و همان گونه که آمریکا تغییر کرده ملل و کشورهای جهان نیز تغییر کرده‌اند، بحران اقتصادی سراسر جهان را فراگرفته است و می‌رود تا باز هم تغییری در موزانه قوا بوجود آورد ولی آمریکایی‌ها همچنان به این تغییرات بی‌توجه‌اند.
وی در پایان مقاله خود با تاکید مجدد بر اینکه اعتراف اوباما گزافه‌گویی یا مبالغه نیست، می‌نویسد: این اعتراف یک واقعیت است و از اشتباه در تحلیل شرایط جهانی و تغییرات روی داده در موازنه قوا نشات می‌گیرد. سوالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که آمریکا چه وقت می‌خواهد تغییرات بوجود آمده در تمام عرصه‌های نظامی و سیاسی و اقتصادی و علمی را دریابد؟ آمریکایی‌ها نمی‌دانند یا نمی‌خواهند بدانند که دنیای کنونی آنگونه که آنها تصور می‌کنند نیست، موازنه‌ قدرت تغییر کرده و به همین دلیل است که تمام برآوردها و پیش‌بینی‌هایشان نادرست از آب در می‌آید.

انتهای پیام./

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد